Vääristynyt ranka vaatii jatkuvaa harjoittelua

Onnettomuudesta on kulunut kohta kaksi ja puoli vuotta. Uusi elämä on löytänyt uomansa. Silti onnettomuus muistuttaa itsestään päivittäin. Joka päivä Pete kokee turhautumista huonon kuulonsa takia, tasapainoilee kävellessään kieli keskellä suuta huimauksen takia ja kärsii erinäisistä lihas- ja hermokivuista. Onneksi mies on saanut käydä fysioterapeutille jo kahden vuoden ajan, kaksi kertaa viikossa. 

Onnettomuuden useiden metrien ilmalennossa Pete iskeytyi maahan todennäköisesti pää- ja hartia edellä. Yhtään luuta ei mieheltä katkennut, eikä yhtään kunnon haavaa tullut. Vauriot tulivat pään sisälle aivoihin sekä salakavalasti rankaan, joita ei alun akuuttihoidossa edes huomioitu. 

Fysioterapeutin lausunnon mukaan (elokuussa 2020) seuraavat asiat vaikeuttavat Peten arkea:

  • Pään keskiasennon hallinta on vaikeaa. Pää kiertyy automaattisesti lievästi oikealle. Pään kierto vasemmalle on rajoittunutta.  => Aiheuttaa niskakipua ja lihasepätasapainoa niskan ja kaulan alueella.
  • Kaularangan ja oikean olkanivelen liikehallinta alentunut. Oikean lapaluun liike häiriintynyt.  => Hankaloittaa oikean käden liikeratoja (=käsi ei nouse kunnolla ylös). Kipua kaularangan ja oikean solisluun alueella. 
  • Tasapaino heikentynyt vaikeuttaen kävelyä. Tasapainovaikeudet haittaavat erityisesti liikkuessa epätasaisessa ja kaltevassa maastossa sekä silloin kun alaraajojen ja kehon tukipinta muuttuu. 

Olemme onnekkaita, että fysioterapiakäynnit on luvattu korvata vielä ensi vuoden kesäkuuhun asti. Fysioterapiassa keskitytään nyt parantamaan niskan ja olkapäiden liikkuvuutta. Hoitomuotoina ovat mm. liikkuvuusharjoitukset, hieronta, akupunktio ja venytykset. Fysioterapian lisäksi Pete kuntouttaa itseään aktiivisesti kuntosalilla. 

Kuntosalilta lisää voimaa ja liikkuvuutta

Pete on käynyt säännöllisesti kuntosalilla sairaalasta kotiutumisensa jälkeen eli kahden vuoden ajan. Kuntosalille meneminen on matalan kynnyksen asia, sillä mies on käynyt käytännössä koko ikänsä kuntosalilla pois lukien sairaalassa oloaika. Aluksi hän aloitti salikäynnit varovaisesti, mutta nykyään kuntosalikäyntejä tulee viikossa noin 5-6. 

Kahden vuoden aikana miehen ylävartalon liikkuvuus on parantunut huomattavasti. Vielä runsas vuosi sitten mies ei pystynyt tekemään salilla jalkakyykkyä, koska kädet eivät taipuneet niin taakse, että tangon olisi saanut niskan taakse.  Nyt jalkakyykky onnistuu. 

Vinopenkissä Pete aloitti 3 kg käsipainoilla varovasti treenaamisen. Vinopenkissä maataan selällään takakenossa (noin 20-40 asteen kulmassa) kädet ”ylhäällä” ja pumpataan käsiä hartioihin. Aluksi Peten käsien liikeradat olivat vain 1/3 normaalista. Kädet kun eivät taipuneet hartioihin asti. Nyt liikerata on lähes normaali ja käsipainoina on 20 kg:n punnukset. 

Myöskään maastaveto ei onnistunut vielä vuosi sitten, koska oikea olkapää oli niin huonossa asennossa aiheuttaen kovia hermokipuja. Treenin myötä oikean puolen lapaluuhun ja hartiaseutuun on tullut lihasta lisää ja Pete on pystynyt aloittamaan vähän aikaa sitten maastavetoharjoitukset. 

Yhä vielä on liikkeitä, joita Pete ei pysty tekemään. Näitä ovat mm. pystypunnerrus ja vipunostot. Syy on se, että oikea käsi ei vai nouse tarpeeksi ylös. Yrittäessään nostaa oikeaa kättä, oikea olkapää tulee leuan etupuolelle virheasennon takia. Näin tapahtuu, koska lapaluun ympärillä olevat lihakset eivät vieläkään toimi kunnolla - eivätkä koskaan tule kunnolla toimimaan.

Arjessa oikean käden liikeratojen puutteet näkyvät siinä, että oikealla kädellä ei pysty nostamaan mitään ylös. Mikäli joitain painavaa pitää saada ylös, eikä pelkällä vasemmalla kädellä nostaminen riitä, on kutsuttava vaimo tai lapset apuun. 

Onneksi lihas- ja hermokivut on saatu suurelta osin hallintaan. Kivut vaivaat Peteä lähinnä aamuisin, jos nukkuma-asento ei ole ollut paras mahdollinen. Pete toteaa, että kaikesta harjoittelusta lihakset ja hermot ärtyvät, mutta jos ei tee mitään, tulee vielä kipeämmäksi. 

Aktiivinen kuntoutuminen siis jatkuu. 



Yläkuvassa näkyy mihin asti oikea käsi nousee.
Alakuvassa havainnollistuu miten oikea solisluu työntyy esiin hartiaseudusta. 
Hengityskanyylista jäänyt komea "reikä" komistaa myös kaulaa. 















Kommentit