Puheääni vahvistuu proteesilla

Pete Nestorinrannan laiturilla Puumalan Lintusalossa heinäkuun lopussa 2019.

Pete eli kuuro-mykkänä lähes neljä kuukautta onnettomuuden jälkeen. Kuulo meni molemmista korvista onnettomuudessa. Puhekyky hiipui viikossa.

Onnettomuuden jälkeisinä päivinä hän pystyi puhumaan yksittäisiä sanoja, virkeinä hetkinä ehkä lyhyen lauseen. Viikko onnettomuuden jälkeen Pete yritti kyllä puhua, mutta puheesta ei saanut mitään selvää. Puhe muistutti vahvasti humaltuneen ihmisen epäselvää mongerrusta. Muutama päivä ja Peten äänikin hiipui. Suusta ei tullut enää pihahdustakaan. Emme tienneet mihin ääni oli kadonnut ja mitä oli tapahtunut.

Heinäkuussa 2018 Peten ollessa heikoimmillaan hänelle asennettiin KYS:ssä henkitorviavanne turvaamaan hengitys. Mies itse oli niin heikossa jamassa, että ei jaksanut edes hengittää itsenäisesti. Henkitorviavanne esti puhumisen tai edes sen yritykset seuraaviksi kuukausiksi. Peten kanssa kommunikoitiin ipadin välityksellä.

Henkitorviavanne/-kanyyli estää puhumisen, koska ilma tulee kaulassa olevasta reiästä ulos, eikä ilma siis pääse äänihuuliin asti.

Marraskuun puolivälissä Peten henkitorviavanne päätettiin vaihtaa kevyempään versioon, joka mahdollistaisi myös puhumisen. Voi miten meitä jännitti tämä vaihto. Kukaan meistä ei tiennyt pystyisikö Pete puhumaan ja tulisiko suusta ääntä.

Jos joku oli pelännyt pahinta, niin turhaan. Pete puhui uuden kevyen kanyylin kanssa!!! Tosin ääni oli eri miehen: ääni oli hiljainen ja karhea. Mutta mitä sitten, hän pystyi puhumaan!!!! IG-videolla Peten ensimmäiset sanat ns. puhekanyylin kanssa

Kevyt kanyyli ehti olla hänellä vain joitakin päiviä, kun se isänpäivän aamuna yskiessä tippui pois. Pete kiidätettiin Kyyhkylästä keskussairaalan ensiapuun, mutta paikalla ei ollut lääkäriä, joka olisi kanyylin osannut asentaa paikalleen. Niinpä Pete vietiin osastolle tarkkailuun, jossa seurattiin miten mies pärjäsi ilman kanyylia.

Siitä asti Pete on pystynyt puhumaan – hiljaisella ja karhealla äänellään. Pete kävi monta kuukautta kaksi kertaa viikossa puheterapeutilla. Ajateltiin, että äänihuulet kyllä vahvistuisivat kun niitä aktiivisesti treenattaisiin. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Neljän kuukauden äänihuulitreenien jälkeen ääni oli yhä voimaton. Pete ei voinut puhua edes puhelimessa, koska kapulan toisessa päässä ei hänen äänensä kuulunut. Myös hälyssä puhuminen oli mahdotonta. Kasvojen oikeanpuoleinen halvaus ulottui äänihuuliin (ja nieluun) asti. Toinen puoli äänihuulista ei toiminut ja siksi äänihuulien väliin jäi rako, josta ilma valui ulos.

Lähete äänihuulioperaatioon

Petelle alettiin suunnitella äänihuulioperaatiota. Vaihtoehtoina olivat proteesin laittaminen vasempaan äänihuuleen tai äänihuulen täyttö joko jollain synteettisellä aineella tai jalasta otettavalla ”osalla”. KNK (korva-nielu-kurkku)-polin tutkimuksissa todettiin, että pelkkä täyttö ei riitä. Äänihuuleen tarvitaan proteesi.

Jännitimme toteutuuko operaatio ennen KYS:n "kesätaukoa". Jos ei, siirtyisi operaatio syksyyn, sillä heinäkuussa KYS tekee vain kiireelliset leikkaukset. Äänen takaisin saaminen oli meille ISO juttu. Koitapa itse keskustella ja tulla kuulluksi kuiskaten porukassa tai taustahälyssä.

Operaatio tehtiin viimeisenä mahdollisena päivänä ennen kesälomakautta: juhannuksen aaton aattona. Operaatiossa Peten kaulaan tehtiin haava, kilpiruston pintaan. Toimenpide tehtiin paikallispuudutuksella, koska potilaan piti olla hereillä.

Lääkäri kokeili äänihuuleen erikokoisia silikoniproteeseja ja potilaan piti pystyä puhumaan (käyttämään äänihuulia), jotta lääkäri näki minkäkokoisella proteesilla saadaan paras tulos. Petelle asennettiin suurin mahdollinen proteesi.

Operaation jälkeen Pete siirrettiin KNK-osastolle tarkkailuun. Äänihuuliproteesi on niin lähellä henkitorvea, että osastolla haluttiin varmistaa hengityksen häiriötön toiminta. Kaikki meni hyvin ja Pete pääsi pois sairaalasta seuraavana aamuna.

Muuttuiko ääni?

Heti operaation jälkeen äänessä ei juuri ollut havaittavissa muutosta. Voimistuminen tapahtui pienin askelin. Viikon päästä äänessä oli jo voimakkuutta, kuukauden päästä huomattavasti enemmän.

Muutoksen huomasi parhaiten puhelimessa. Kuukauden päästä operaatiosta Peten äänestä sai vallan hyvin selvää puhelinkeskustelussa. Jihaa.

Millainen ääni sitten on? Meidän perheen mielestä, hänen äänensä on nyt hyvin erilainen kuin mitä se oli aikaisemmin. Ääni tulee hiukan nenästä, eikä äänessä ole voimakasta sointia kuten aikaisemmin.

Tosin ystävä, joka ei ollut nähnyt Peteä moneen kuukauteen totesi operaation jälkeen, että nyt äänessä kyllä kuuluu vanha tuttu Pete. <3

Elokuun alussa Pete meni ensimmäistä kertaa loman ja operaation jälkeen puheterapeutille. Terapeutti totesi, että ääni ei vieläkään tule kunnolla eli äänihuulet eivät toimi normaalisti. Puheterapeutti laittaa lähetteen KYS:n KNK-polille, joka saa tutkia tilanteen.

Lääkäreillä on käytettävissään vielä yksi ”jippo” äänen vahvistamiseksi. Halvaantuneeseen äänihuuleen voidaan proteesin lisäksi asentaa täytteeksi eräänlaista goretex-nauhaa. (Lääkärin mukaan sairaalan eräänlaista "jeesusteippiä"!) Ehkäpä sellainen operaatio on siis vielä edessä syksyllä.

Katso myös:
Pete kertoo leikkauksistaan kuukausi äänihuuliproteesioperaation jälkeen


Äänihuuliproteesi (pieni kolmion muotoinen osa) ja sen asetin



















Tutustu Montgomery thyropastiaproteesi
n Steripolarin sivuilla

Kommentit