Poliisin esitutkinnan päätös: Ei rikosta

Näin vakavassa onnettomuudessa poliisi tekee automaattisesti esitutkinnan. Poliisi selvittää mitä on tapahtunut, mitkä asiat ja olosuhteet tapahtuneeseen ovat vaikuttaneet sekä liittyykö tapaukseen rikosoikeudellista vastuuta.

Meidän onnettomuustapauksessa poliisin tutkinta kesti 198 päivää. Tutkinnan päätös kolahti postilaatikkoomme vihdoin ja viimein tammikuun lopulla.

Poliisin tutkinnan päätös:
Päätösasiakirjassa todetaan, että ”olemassa olevien tietojen perusteella ketään ei voida asettaa tapauksessa epäillyn asemaan tahalliseen tai tuottamukselliseen rikokseen. Rikosoikeudellisen arvion perusteella kyseessä on tapaturma.”

Poliisin mukaan pyöräilijän olisi pitänyt sovittaa oma ajonopeutensa sellaiseksi, että hän olisi ehtinyt reagoida esteeseen riittävän ajoissa ja pysäyttää polkupyörän.

Onnettomuustie sijaitsee Mikkelin kaupungin maa-alueella, joka on asemakaavassa nimetty virkistysalueeksi. Poliisin päätösasiakirjan mukaan tie ei ole kuitenkaan katu-aluetta, yksityistietä eikä yleistä tietä. Siten tieliikennelakia ei voida soveltaa kyseiselle tieosuudelle. Lainsäädännöstä ei ilmene, miten puomi pitäisi merkitä.

Poliisi ei kuitenkaan ota kantaa vahingonkorvauslain mukaisen korvausvelvollisuuden osalta siihen, onko seuraus syntynyt jonkun henkilön virheellisestä toiminnasta tai laiminlyönnistä.

********************

Mitäs nyt? Mitä mieltä me olemme?


Emme oikein tiedä, mitä ajatella. Tällaista onnettomuutta ei saisi tapahtua.
Näitä mietimme:

Puomi on huomaamaton
Puomi suorastaan katoaa maastoon. Puomin havaitseminen kauempaa on lähes mahdotonta, vaikka näkyvyys on hyvä.

Puomi sijaitsee alamäen alla

Puomi paikkaa oli siirretty alamäen alle. Aikaisemmin puomi sijaitsi kauempana alamäestä. Poliisin halussa olleessa kaupungin kiinteistöpalveluiden kartassa puomin sijainti on kauempana, paikalla, jossa sen alun perin piti olla.

Puomi on yleensä ollut auki

Aikaisempina kertoina, kun Pete on kulkenut ko. tietä, puomi on ollut auki. 
> Siksi tien poikki kulkeva puomi tuli täytenä yllätyksenä.

Alue on virkistysaluetta

Alue on kaupungin omistamaa virkistysaluetta ja tieura suhteellisen suosittu polkupyöräilijöiden keskuudessa.

Mietimme mitä tehdä. Haluaisimme selvittää asian vahingonkorvausoikeudellisesta näkökulmasta. Peten terveyttä se ei tietenkään toisi takaisin, mutta….

Onnettomuuspuomi on asennettu paikalleen estämään turhaa liikennettä alueelle. Puomi on Savon Kuljetus Oy:n, joka on saanut sille kaupungilta luvan. Savon Kuljetus Oy on käyttänyt tien päässä olevia hiekkakuoppia hiekanajossa. Puomi on ollut usein auki, koska alueella on tehty hakkuita. Puomista ei ole varoituksia tiellä. 


Onnettomuuspuomi Tupalassa


Blogimme ensimmäisessä julkaisussa on puomin sijainti kartalla ja kuva puomista kauempaa: 
Onnettomuus, joka muutti kaiken






Kommentit

  1. Kyllä on kinkkinen tilanne. Puomista pitäisi mielestäni olla varoituskyltti. Puomin pitäisi olla paljon helpommin erotettavan värinen. Kirkas kelta-punainen esimerkiksi. Teidän vahinko on jo sattunut, mutta tarvitseeko tuohon vielä jonkun toisenkin täräyttää... Ihmeellistä että poliisin kartassa puomi on eri kohdallakin. Tuo puomi kyllä sulautuu maastoon lähes tappavan hyvin. Ulkopaikkakuntalaisena tuohon törmäisi varmasti.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hankala tilanne kuten mainittukin. Tuo varoituskyltti pitäisi olla. Meidän tutulla myös on nyt rikosprosessi menossa. Ikäviä asioita. Varovainen saa liikenteessä olla, hänkin sen todisti. https://www.tapiomakela.fi/rikosoikeus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti