Kasvohalvauksen monet ja yllättävät seuraukset


Odotamme kutsua KYS:in kasvokirurgiseen operaatioon. Joulukuun alussa kävimme siellä kirurgin vastaanotolla, jolloin kirurgi arvioi tehtävät toimenpiteet: Peten oikeaan luomeen laitetaan lisäpainot ja oikeaa kulmaa kohotetaan. 

Hänen kasvojensa oikea puoli on ollut halvaantunut onnettomuudesta asti. Kasvoissa on kyllä tunto, sillä tunto- ja liikehermo kulkevat eri kanavissa. Kasvojen toisen puolen halvauksella on monenlaisia, ehkä yllättäviäkin seurauksia. 

Kasvohalvauksen takia Peten oikean puoleisessa silmässä ei toimi ”räpsytys-mekanismi”. Hän ei saa oikeanpuoleista silmää täysin kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että silmä kuivuu ja kipeytyy herkästi. Siksi silmään on laitettava monta kertaa päivässä kostutustippoja. 

Marraskuussa ”silmäaukkoa” pienennettiin laittamalla pari tikkiä silmäkulmaan. Toimenpide auttoi vain vähän. Eniten silmä hankaloittaa ulkoilua. Silmä ei siedä yhtään viimaa eikä pakkasta. Nyt tammikuussa Peten tasapaino on parantunut siinä määrin, että hän voi peittää oikean silmän ulkoillessaan. Merirosvolappu suojaa hyvin arkaa silmää ulkoilmassa. Vielä kuukausi-pari sitten silmälappua ei voinut pitää ulkona, koska se heikensi tasapainoa liian paljon. Mies ei olisi pysynyt pystyssä yksisilmäisenä!

Odotamme siis kutsua operaatioon, jossa oikean silmän luomeen kiinnitetään lisäpainot. Niiden avulla silmän pitäisi jaksaa sulkea (ja avata) luomi omatoimisesti. Luomen lisäpainojen avulla silmän omatoiminen räpsynyt-mekanismi pitäisi saada toimintakuntoon. Odotamme tätä kuin kuuta nousevaa. Samassa operaatiossa oikean puolen kasvoja kohotetaan. Halvauksen takia kulma ja poski vähän roikkuvat. 

Oikean puolen kasvohalvaus ulottuu nieluun asti ja siksi nielun oikea puoli ei vielä toimi. Vasen puoli tekee kyllä töitä, mutta yksinään sille on liian kova urakka ruuan alasvienti. Mehukeitto, jugurtti ja vanukkaat kyllä menevät. Kiinteämmän tai juoksevamman ruuan/juoman nielemiseen tarvittaisiin kuitenkin oikea puoli mukaan. Siksi Pete treenaa nielua monta kertaa päivässä. Uskomme siihen, että riittävän monen toiston jälkeen myös oikea puoli nielusta herää vielä unestaan.

Myös äänihuulien oikea puoli on toimintakyvytön. Vain vasen äänihuuli toimii. Siksi hänen äänensä on vaimea ja kuiskauksenomainen. Puhuminen tuli hänelle mahdolliseksi marraskuun alussa, kun hänelle ensin vaihdettiin puhumisen mahdollistava hengityskanyyli ja kun sekin vahingossa ”lensi” pois isänpäivänä. Siitä asti puhe on ollut sujuvaa, mutta hiljaista.

Tiettyjen äänteiden muodostaminen on myös haasteellista. Tämä yhdistettynä hiljaiseen puheääneen tekee hänen puheestaan aluksi vaikeasti ymmärrettävää. Me läheiset olemme oppineet kuulemaan ja ymmärtämään häntä. Vieraalle se on  vaikeaa. Puhelimessa puhuminen  ei näiden syiden takia vielä täysin onnistu. Onneksi on viestit. :)

Vaimeaksi äänen tekee se, että äänihuulet eivät yllä toisiinsa. Meille kerrottiin, että vasen äänihuuli voisi ”oppia” venymään pitemmälle, jotta se yltäisi oikeaan äänihuuleen ja näin mahdollistuisi normaali ääni. 

Tällä viikolla puheterapeutti kertoi, että oikean puoleiseen äänihuuleen olisi mahdollista laittaa ”lisuketta”, jotta äänihuulet yltäisivät paremmin toisiinsa kiinni. Se kuulosti meistä lupaavalta. Asiasta täytyy puhua pikinmiten knk-lääkärin (knk=korva-kurkku-nielu) kanssa.

Tulevaisuus on siis (yhä) toivoa täynnä – kaikin puolin. :)

"Yksisilmäinen" mies Kaihun kauniissa maisemissa. 




Kommentit

  1. Lääketiede on kyllä todella kehittynyt (nuo painot jne) ja siihen kun lisätään tuo oma taistelutahto ja läheisten tuki, niin kyllä kuntoutuminen on varmasti huimaa. Tsemppiä koko perheelle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mervi tsempeistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti