Ensimmäiset askeleet

Elokuun alussa olimme todella huolissamme Peten jaloista, joita hän ei ensi alkuun jaksanut edes nostaa. Osasto 24:n eli neurologisen osaston mahdollisuudet kuntoutukseen olivat rajalliset. Heillä ei esimerkiksi ollut sänkypotilaan polkulaitetta eli motoMEDiä, jolla Pete oli polkenut teho-osastolla. Mikkelin keskussairaalassa MotoMED oli vain teholla, jota he eivät olleet tottuneet lainaamaan muille osastoille…

Onneksi joustoa kuitenkin löytyi - ehkä muuten vähän jähmeästä Essotesta. Saimme motoMEDiä lainaan neurologiselle osastolle, vaikka se tiesikin lisätyötä ja -vaivaa osaston henkilökunnalle. Lisätyötä tuli erityisesti siinä vaiheessa, kun Pete oli sairaalabakteeriepäilyn takia eristyksessä. Motomed piti desinfioida perusteellisesti jokaisen käytön jälkeen.

Kiitos erityisesti osasto 24:n Olli-fyssarille, joka ystävällisesti opasti myös minut laitteen käyttöön. Saimme luvan käyttää itse motomedia viikonloppuisin, kun Olli ei ollut paikalla. Arvostamme suuresti sitä, että osasto 24:n henkilökunta teki kaikkensa Peten kuntoutuksen eteen.

Riskejä ei kuitenkaan otettu. Kun Pete laitettiin elokuun alkupuolella ensimmäisiä kertoja istumaan pyörätuoliin, nostettiin hänet sängystä tuoliin potilasnosturilla. Näin haluttiin varmistaa, että mitään ikävää yllätystä ei tapahdu kaularankapotilaalle.

Kuntoutus alkoi nopeasti tuottaa tulosta. Oikeastaan näin jälkikäteen ajatellen on hämmästyttävää, miten nopeasti Pete pääsi jaloilleen. Elokuun puolivälissä hän otti ensimmäiset askeleensa tuettuna niin sanotulla nojafoordilla, hoitajat molemmilla puolilla tukemassa. Nojafoordilla Pete oppi nopeasti kävelemään. Muutamassa päivässä kävely edistyi niin, että hän pystyi itse käymään vesassa. Ankka sai jäädä!

Katso videomme elokuun alun kuntoutuksesta osasto 24:lla. Videolla on klippejä ja kuvia sänkyjumpasta, kipistä, potilasnosturista ja Pete ensimmäisestä nojafoordikävelystä:



Pete otti ensimmäiset askeleensa ns. nojafoordilla kahden hoitajan tukiessa häntä.
Teksti julkaistu todellisuudessa 17.11.2018


Kommentit