Piiiitkä odotus sisäkorvaistuteoperaatioon

Mies KYS:n  heräämössä sisäkorvaistuteoperaatio 2. jälkeen. 

Pete menetti kohtalokkaassa onnettomuudessa (4.7.2018) kuulonsa molemmista korvista. Oikean puoleisessa korvassa vaurioitui kuulohermo, kun taas vasen korva kärsi sisäkorvavaurioita.

Tämän päivän lääketiede ei pysty tekemään mitään korvalle, jossa piuha eli kuulohermo on poikki. Siksi oikean korvan kuulonmenetys on Petelle totaalinen. Vasemmassa korvassa tilanne ei onneksi ollut näin paha. Vasempaan korvaan oli mahdollista palauttaa kuulo sisäkorvaistutteella/-implantilla. Sisäkorvaimplanttioperaatiota alettiin suunnitella pian onnettomuuden jälkeen. Operaatiopäiväksi ilmoitettiin 8. elokuuta 2018. Pete odotti päivää kuin kuuta nousevaa.

Operaatio kuitenkin jouduttiin perumaan/siirtämään vain kaksi päivää ennen sovittua päivää. KYS:ssä joku oli hoksannut, että Petellä on kaulassaan kovakauluri eikä operaatiota voitu siksi tehdä. Operaatiossa potilaan piti pystyä liikuttelemaan kaulaansa eikä Pete siihen pystynyt vielä tässä vaiheessa.

Saimme uuden korvaoperaatioajan syyskuun puoliväliin 13.9. Kovakauluri oli määrätty kahdeksi kuukaudeksi, joten siitä pitäisi päästä eroon syyskuun alussa. Niinhän me luulimme ja toivomme, mutta…

Syyskuun alkupuolella selvisi, että 13.9. ei vielä tehtäisi operaatiota. Menisimme kuitenkin Kuopioon KYS:n korvapolille tutkimuksiin. Pete oli aika rikki, kun kovasti odotettu kuulon palautus siirtyi koko ajan tuonnemmaksi. Kovakauluristakaan ei oltu päästy eroon 2 kk:n kohdalla. Murtuma kaularangan tyvessä ei ollut vielä kunnolla parantunut.

Käynti KYS:n korvapolilla 13.9. oli kuitenkin hyvä. Saimme uuden operaatioajan: sisäkorvaistute leikattaisiin 2.10. Mutta mikä parasta korvapolille hätyytetty neurologi tutki Peten päästä ja kaularangasta otetut kuvat ja oli sitä mieltä, kovakaulurista voitaisiin luopua asteittain. Jihaa! Se tieto pelasti koko kuukauden. Kovakauluri oli ahdistanut Peteä jo lähes 2,5 kuukautta.

Pete sai aluksi luvan olla Kyyhkylässä omassa huoneessaan ilman kovakauluria. Muutaman viikon päästä kauluri jäi kokonaan pois. Mikä helpotus.

Vihdoin ja viimein tuo maaginen päivä koitti: sisäkorvaistuteoperaatio KYS:ssä, tiistaina 2.10.2018. Operaatiossa Peten vasemman korvan simpukkaan työnnettiin pienen pieni osa sekä korvan yläpuolelle kalloon kaiverrettiin kolo, jonne asennettiin magneetti, johon sisäkorvaistutteen ulkoinen osa kiinnittyy. Kaikkineen operaatio vei aikaa alusta loppuun noin neljä tuntia.

Itse operaatio meni hyvin. Nukutuksessa Petelle vaihdettiin uusi hengityskanyyli. Uusi kanyyli oli kuitenkin vaihdettaessa raapinut hänen kurkkuaan niin, että seuraavana päivänä kurkusta tuli verta ja Peten piti jäädä ylimääräiseksi vuorokaudeksi KYS:n tarkkailuun. Vuoto kuitenkin onneksi rauhoittui ja mies siirrettiin ambulanssilla takaisin Kyyhkylän vaativan kuntoutuksen osastolle torstaina 4.10.

Maanantaina 8.10. leikkauksen tehnyt lääkäri soitti ja kertoi, että operaatio ei mennytkään niin hyvin kuin odotettiin. Sisäkorvan simpukkaan laitettu osa ei ollut tarpeeksi syvällä ja lääkärit halusivat uusintaoperaation! Lääkärit olivat vakuuttuneita siitä, että saavutettava kuulo oli sitä parempi mitä syvemmällä simpukassa implantin osa oli. Peten kohdalla vain paras mahdollinen tulos kelpasi, koska Peten kuulo oli täysin operoitavan korvan varassa.

Uusintaoperaatiolla oli kiire, sillä sisäkorvan simpukka ei saisi arpeutua. KYS sai järjestettyä uusintaoperaation jo seuraavalle päivälle eli tiistaille 9.10. Pete siirrettiin ambulanssikyydillä KYS:n vielä maanantaina 8.10.

Uusintaoperaatio oli ensimmäistä leikkausta lyhyempi. Eihän siinä tarvinnut tehdä muuta kuin työntää simpukassa oleva osa syvemmälle. Mies uneen, homma hoitoon ja mies heräämöön – siinä se.

Joko nyt Pete kuuli? Ehei. Meidän piti odottaa vielä kolme viikkoa, että sisäkorvaistute aktivoitiin käyttökunttoon. Aktivointi voitiin tehdä vasta sitten, kun leikkaushaavat olivat parantuneet. Mies siis siirrettiin Mikkelin Kyyhkylään edelleen kuurona odottamaan käyttöönottoa.

Jatkoimme kommunikointia ipadin välityksellä.

Tilanne leikkauksen 1 jälkeen: sisäkorvaistutteen osa, joka ei ole tarpeeksi syvällä simpukassa. 

Tilanne leikkauksen 2 jälkeen: sisäkorvaistutteen osa on saatu syvälle simpukkaan.

Sisäkorvaistute on sähköinen kuulokoje

Sisäkorvaistute (muita nimityksiä ovat sisäkorvaimplantti, sisäkorvaproteesi ja kokleaimplantti) on sähköinen kuulokoje, joka on tarkoitettu kuuroutuneille tai henkilöille, joilla on erittäin vaikea kuulovamma.

Sisäkorvaistute koostuu leikkauksella ihon alle kalloluuhun ja sisäkorvaan asennettavista sisäisistä osista eli implantista ja ulkoisesta osasta eli puheprosessorista ja magneettikelasta.

Sisäkorvaistute muuttaa äänet koodatuiksi sähköisiksi impulsseiksi. Nämä impulssit välittyvät kuulohermoon ja aivot tulkitsevat ne ääniksi.

Sisäkorvaistutepotilaan on opeteltava kuulemaan kuulokojeella.

Lähteet: Wikipedia ja kuuloavain.fi


Sisäkorvaistute havainnekuva (lähde: wikipedia)




Kommentit